Cvičkova kolesarska pot

Dolžina – 29 km, Težavnost – srednje zahtevno

Izhodišče je v Kostanjevici na Krki (KT13-Kmečki hram), od koder zapeljemo mimo cerkve sv. Miklavža in osnovne šole, kjer se začnemo vzpenjati mimo cerkve sv. Marije dobrega imena na Slinovcah. Skozi Jablance nadaljujemo (KT18-Zidanica Žolnir) ob Bočju do Šutne, kjer kmalu zapeljemo na območje brežiške občine. Ko dosežemo Gadovo peč, zavijemo ostro proti severu do Stojanskega vrha in se mimo Poštene vasi spustimo do Bušeče vasi. Po desnem bregu reke Krke znova prikolesarimo v krško občino, po kateri nadaljujemo pot pod Dobravo do Podbočja (KT19-Gostila Gadova peč). Po ravnini kolesarimo še mimo Žabjeka, Slivja in Karlč, od koder do Kostanjevice ni več daleč.

Panoramska kolesarska pot

Dolžina – 15 km, Težavnost – nezahtevno

Izhodišče je Kostanjevica na Krki (KT13-Kmečki hram). Mimo cerkve sv. Miklavža zapeljemo do križišča pri osnovni šoli in od tam na desno (mimo pokopališča) do nekdanjega cistercijanskega samostana (KT14). Pod Gričem prikolesarimo mimo Ivanjš do Kočarije, kjer zavijemo proti jugu do Malih Vodenic. Pri cerkvici sv. Marije (KT20) se spuščamo proti vzhodu do Orehovca. V središču vasi zavijemo levo na krajši spust in kmalu na strmi poldrug kilometer dolg vzpon, ki ga zaključimo na lepi razgledni točki. Po ostrem obratu na jug prikolesarimo mimo Dolšc do Avguštin in naprej mimo Jablanc pod Slinovce. Po obratu proti zahodu prispemo na cilj v Kostanjevico mimo Globočic.

Resljeva kolesarska pot

Dolžina – 29 km, Težavnost – srednje zahtevno

Izhodišče je Kostanjevica na Krki (KT13-Kmečki hram), od koder se zapeljemo na levi breg reke Krke. Po obronkih Krakovskega gozda kolesarimo proti severozahodu, mimo Malenc do Zameškega. Tu nadaljujemo proti severu do Smednika (KT11-Ce bar) in pri vasi Kržišče prečkamo magistralno cesto Ljubljana-Zagreb. Po ponovnem prečkanju prikolesarimo do zaselka Rimš, od koder nadaljujemo proti vzhodu do Velike vasi (KT12-okrpčevalnica Gorenc). Po njej ostro zavijemo na jug proti Gržeči vasi do Velikega Podloga in mimo Pristave, Kalce-Nakla ter Malega Mraševega prikolesarimo do Križaja in glavne ceste Brežice-Kostanjevica, po kateri se vrnemo na začetek naše poti.

Trdinova kolesarska pot

Dolžina – 65 km, Težavnost – zahtevno

Izhodišče je Kmečki hram (KT13) v Kostanjevici. Mimo cerkve sv. Miklavža kolesarimo čez most na levi breg reke Krke proti Malencam in nadaljujemo do Zameškega, kjer zavijemo na jug do Šentjerneja (KT15- Gostilna Majzelj). Pot nadaljujemo proti samostanu Pleterje. Mimo Pleterskega hriba, Malega in Velikega Bana se vzpnemo pod Javorovico, zavijem na vzhod in pod Mirčevim gričem dosežemo kapelo Mirčev križ (KT16). Kmalu se v serpentinah spuščamo po Jesenovskem jarku, mimo nekdanjega planinskega doma na Polomu, Titove, Rdeče in Aleksandrove koče, do lovskega bivaka na Ravneh in vasi Oštrc (298 m). Od tu naprej nas najprej čaka vzpon do Črneče vasi (380 m) in kratek zahteven spust proti jugu, v Straški jarek. Tu ostro zavijemo na sever in po vzponu mimo Vrtače in Vrbja prikolesarimo do hrvaške meje. Proti severu nadaljujemo do Prušnje vasi in nato proti vzhodu, mimo Brezja do Gradca, kjer zavijemo na severni vzpon do Planine (KT17-Turistična kmetija Stipič). Nad njo dosežemo najvišjo točko na naši poti, po kolesarjenju proti vzhodu pa začenjamo dolgotrajni spust. Pot nas vodi skozi Premagovce do Gadove peči, kjer prestopimo na ozemlje brežiške občine. Po njem nadaljujemo do Stojanskega vrha, mimo Poštene vasi in Bušeče vasi do ravnine na desnem bregu reke Krke. Ob njej se kmalu vrnemo v krško občino in proti zahodu kolesarimo do Podbočja (KT19-Gostilna Gadova peč). Mimo Starega gradu in Slinovc kaj kmalu pot zaključimo na našem začetku, v Kostanjevici.

Vir: www.slovenia.info