Trdinova pot

Najdaljša in hkrati najzahtevnejša kolesarska pot vodi ob obronkih Krakovskega gozda mimo Cvelbarjevega hrasta v Malencah. Pot nadaljujete do Šentjerneja in samostana Pleterje, od tu dalje pa po makadamski cesti do Mirčevega križa in Črneče vasi, kjer si lahko ogledate Stražni stolp. Sledijo vasi Vrbje, Vrtača in Prušnja vas. Na Planini pri Podbočju se lahko okrepčate na izletniški kmetiji Stipič. Nad njo dosežete najvišjo točko na poti, po kolesarjenju proti vzhodu pa začenjate dolgotrajni spust do vinorodnih goric v Gadovi peči, kjer se priključite obrečni kolesarski poti mimo Bušeče vasi, Dobrave in Podbočja do izhodišča.

Težavnost: zahtevna
Dolžina: 64,5 km
Trajanje: 6 h
Vzpon: 1633 m
Najvišja točka:790 m

Cvičkova pot

Srednje zahtevna pot, označena s smernimi tablami, vodi iz Kostanjevice na Krki do cerkve Matere dobrega sveta na Slinovcah. Med slikovitimi vinorodnimi griči, hrami in zidanicami se pripeljete do Gadove peči – zibelke odličnih dolenjskih vin. Odstirajo se pogledi na krško polje, Bohor in brežiško ravnico. Iz Klunovih Toplic v Bušeči vasi se do izhodišča vračate po ravninskem delu ob desnem bregu reke Krke, mimo Dobrave, Podbočja in Slivja. Ne pozabite  na krepčilne učinke geografsko zaščitenega porekla dolenjskega prvaka – cvička, ki si ga lahko privoščite v kateri izmed lokalnih gostiln ali v avtentičnem okolju vinske kleti pri
lokalnem vinarju.

Težavnost: srednje zahtevna
Dolžina: 29 km
Trajanje: 2,5 h
Vzpon: 653 m
Najvišja točka: 335 m

Panoramska pot

Ena krajših kolesarskih poti, ki je označena s smernimi tablami, vodi mimo OŠ Jožeta Gorjupa v smeri Kostanjeviške jame in nato desno po makadamski cesti mimo Galerije Božidar Jakac. Sledi vzpon do Malih Vodenic, kjer pred cerkvijo zavijete levo v dolino. Sledi spust v naselje Grič in mimo Orehovca do Dolšc. Ob panoramskih razgledih na kostanjeviško dolino se mimo Avguštin, Jablanc in Slinovc spustimo do izhodišča.

Težavnost: srednje zahtevna
Dolžina: 16,1 km
Trajanje: 1,5 h
Vzpon: 387 m
Najvišja točka: 354 m

Mostovi reke Krke

Za celoten dolenjsko – posavski prostor ob spodnjem toku reke Krke, kakor tudi Kostanjevico na Krki z okoliškimi kraji, so značilni leseni mostovi, znak povezovanja med ljudmi in kraji. Krožna kolesarska pot vas popelje iz »najmanjšega mesta na otoku« skozi šest lesenih mostov mimo Podbočja, Gazic, Cerkelj pri Brežicah, Boršta ter Bušeče in Krške vasi. Nezahtevna, krožna in izjemno slikovita pot na bregovih reke Krke vas bo očarala v vseh letnih časih. Pot je označena s smernimi tablami.

Težavnost: nezahtevna
Dolžina: 40 km
Trajanje: 2,5 h
Vzpon: 306 m
Najvišja točka: 211 m

Pot po Gorjancih

Srednje zahtevna gorsko kolesarska pot vodi mimo Galerije Božidar Jakac ter v lažjem vzponu po asfaltirani cesti do Malih Vodenic. Na koncu vasi na križišču sledite smernim tablam za Mirčev križ, kjer zavijete levo na planinsko pot do planinskega zavetišča Štembuh (žig). V objemu gorjanskih gozdov seže pogled na krško polje, ob dobri vidljivosti vse do Kamniško – Savinjskih Alp. V Črneči vasi je na ogled mogočen protiturški obrambni Stražni stolp, v njem pa razstavljene fotografije s tematiko življenja v tamkajšnjih vaseh. Pot se zaokroži s panoramsko vožnjo med vinorodnimi griči do izhodišča.

Težavnost: srednje zahtevna
Dolžina: 27,5 km
Trajanje: 3 h
Vzpon: 989 m
Najvišja točka: 803 m

Okoli Kostanjevice

Lažja gorsko kolesarska krožna pot z nekaj kratkimi vzponi vas popelje okoli Kostanjevice na Krki po odročnih poteh, makadamskih in asfaltnih cestah ter nudi obilo prelepih razgledov. Vodi vas v osrčje gozda Zaboršt, kjer se po označeni gozdni poti dvignete nad Kostanjevico na Krki. Pot nadaljujete po vaseh Grič in Orehovec do Kostanjeviške jame, od koder se zopet dvignete in peljete po vinskih cestah do Slinovc. Od tod se vrnete po glavni cesti nazaj v staro mestno jedro Kostanjevice na Krki.

Težavnost: srednje zahtevna
Dolžina: 14,4 km
Trajanje: 1 h
Vzpon: 258 m
Najvišja točka: 233 m

Gorsko kolesarska pot

Pot vas po delno asfaltni in delno makadamski cesti vodi mimo Galerije Božidar Jakac v Orehovec. Tam se začnete po makadamski cesti vzpenjati proti vasi Oštrc, kjer pri vaški lipi zavijete desno in sledite makadamski cesti na Gorjance. Šest kilometrski vzpon vas pelje po gozdu po pobočju hriba Kičer, sledi spust do vasi Črešnjevec. Vožnjo nadaljujete po kolovozni stezi do Oštrca. Sledi spust po dvonamenski poti do Kostanjeviške jame, od koder se vrnete v mesto na otoku.

Težavnost: zahtevna
Dolžina: 19,1 km
Trajanje: 2,5 h
Vzpon: 558 m
Najvišja točka: 638 m

Slovenska turnokolesarska pot

Je 1800 kilometrov dolga krožna pot, ki povezuje sredogorske predele Slovenije. Na Dolenjskem pot poteka po hribovitih Gorjancih ob meji s Hrvaško. S Trdinovega vrha, ki nudi čudovite razglede, se spustite do Poloma, Oštrca in Črneče vasi. Gre za steze in makadamske gozdne poti, v manjši meri tudi asfalt. Panoramo zaokrožujejo gozdnati predeli Gorjancev, vinorodne gorice in tipična visoka kraška pokrajina. S Črneče vasi, kjer si lahko ogledate Stražni stolp, se pot nadaljuje proti Planini pri Podbočju, Gadovi peči in Brežicam. Pot je označena z modrimi smernimi tablami in turnokolesarsko markacijo v modro beli barvi.