USKOŠKA POT

Organizirana pohoda sta v pomladanskem in jesenskem času, mogoči so tudi dogovori za obiskovalcem prilagojen termin.

Dolžina: 7.1 km
Trajanje: 2 h
Krožna pot (cerkev sv. Mohorja in Fortunata)
Težavnost: Nezahtevna do srednje zahtevna

Pot vas vodi od izhodišča pri cerkvi sv. Mohorja v Črneči vasi, kjer dobite nekaj osnovnih informacij, po gozdnem strženu do Črnečega vrha z značilnima zidanicama Haralovič in Kuhar, od tam se med vinogradi nadaljuje do Stražnega stolpa, mimo nekdanje podružnične osnovne šole, do postanka v vaškem središču. Vzpne se do Črešnjevca in po gozdnato-travniškem pobočju spusti do Oštrca, kjer zaobide vaško lipo in spomenik padlim v II. svetovni vojni. Sledi vzpon med zidanicami do izhodišča pri cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata. Pot je izrazito panoramska,  predvsem v drugem delu se pohodnikom odstre čudovit razgled na Kostanjevico na Krki in Galerijo Božidar Jakac, vseskozi pa se nizajo  razgledi na posamezne predele obmejnega območja, ki so zaradi kraškega reliefa izjemno raznoliki.
Prej ali pa po pohodu si lahko ogledate Kostanjevico na Krki, Galerijo Božidar Jakac, Lamutov salon in si po želji privoščite kosilo. Na kateri od okoliških kmetij lahko kupite domače, lokalno pridelano sadje in zelenjavo, skuto, žitarice, med in marmelado.

Paket: Uskoška pot

Informacije: Jana Milovanović 031/613 519
www.kostanjevica.sijdrasler@gmail.si

RESSLOVA GOZDNA POT

Poteka od Kostanjevice na Krki v Krakovski gozd, mimo mokrišča Trstenik, do roba pragozdnega rezervata. Ob povratku se lahko ustavi ob Cvelbarjevem hrastu – drugemu najdebelejšemu hrastu dobu v Sloveniji. Ob poti se spoznava zakonitosti življenja in pomen vode za obstoj nižinskega gozda doba in belega gabra.

Začetek poti: Kostanjevica na Krki, pri gostilni Žolnir
Konec poti:
izhodišče
Dolžina poti
: 8 km
Čas trajanja poti:
2 – 3 ure
Težavnost:
lahka pot

TRDINOVA POT PO GORJANCIH

Pot začnemo pri nekdanjem cistercijanskem samostanu v Kostanjevici na Krki in do končnega cilja na Trdinovem vrhu najprej pridemo po dveh smereh, ki se združita pri nekdanji planinski koči na Polomu, oziroma 200 m naprej na križišču. Po vzhodni različici pridemo do Poloma skozi naselje Orehovec, pri kapeli Roženvenske Marije v Orehovcu imamo dve variante, zahtevna pot zavije levo po asfaltni cesti do nogometnega igrišča, nad igriščem gremo v strmino čez Rigle. Pot je obnovljena in na izpostavljenih mestih zavarovana z jeklenimi vrvmi-klini. Na vrhu strmine zavijemo desno, po nekaj metrih pridemo na gozdno vlako, kjer se zahtevna in lahka pot združita. Lahka pot nas vodi mimo kapele naravnost navkreber po asfaltni cesti. Na vrhu vasi cesta preide najprej v gramozno cesto in nato mimo kozolca v kolovoz (gozdna vlaka). Nadaljujemo po kostanjevem gozdu, ki počasi prehaja v bukov gozd, na križišču kolovozov zavijemo levo po Rutenski poti- Strmine, pridemo do košenice (v zaraščanju) in že smo na stečišču obeh poti. Po nekaj metrih zavijemo desno, mimo jame Čestitke, nadaljujemo po gozdni vlaki, proti vrhu je samo še steza v nadaljevanju zavijemo levo in takoj nato desno po stezi navkreber. Ta odsek je dolg 300 m in je slabo uhojen. Pridemo na gozdno cesto, ki prihaja iz smeri Kostanjevice na Krki in gre dalje mimo Gozdarske koče do Poloma in do križišča jugozahodne poti. Jugozahodna pot, nas vodi mimo Griča, Ivanjš in Podstrma do cerkve Marije pomočnice na Malih Vodenicah, tukaj je lepa razgledna točka na Galerijo Božidar Jakac, okoliške vasi in samo Kostanjevico na Krki. Pot vodi čez Gabrovc v strmejši del bukovega gozda do kapele na Mirčevem križu. Nadaljujemo po cesti proti Polomu, kjer na križišču doseženo stično točko obeh poti. Od križišča naprej nadaljujemo po Jesenovskem jarku mimo Ravne gore do meje s Hrvaško, kjer zavijemo na zahod do Trdinovega vrha.
Višinska razlika: 1187 m
Dodatno: pot je označena s Knafeljčevimi planinskimi znaki
Začetek poti:
parkirišče Galerije Božidar Jakac
Konec poti:
Trdinov vrh – Gospodična
Dolžina poti
: 23 km
Čas trajanja poti
: 6 ur
Težavnost:
lahka pot, fizično zahtevna

POT NA KIČER

Zbirališče pohodnikov je parkirišče Kostanjeviške jame, oziroma izvir potoka Studena. Možen je tudi ogled same jame, vendar se je potrebno predhodno naročiti. Nadaljujemo s prečenjem potoka Studena, nakar zavijemo proti jugu, po 100 m zavijemo levo v strmino do vasi Dolšce, od tu naprej gremo po asfaltni cesti do kmetije Frankovič, nadaljujemo mimo križa po dobro označeni stezi do Dovčka, prečimo gramozno cesto in nadaljujemo po gozdni vlaki, ko pridemo do smernih tabel zavijemo levo v strmi del gozdne vlake. Malo pred vrhom zavijemo še enkrat levo na položnejši del poti in po nekaj metrih zagledamo vrh. Pod vrhom je postavljen velik križ, na njemu je tudi skrinjica s vpisno knjigo obiskovalcev, gotovo lepa razgledna točka na okoliške vasi, vinograde in samo Kostanjevico na Krki. Vračamo se po isti poti, možna tudi daljša krožna varianta.

Višinska razlika: 402 m
Dodatno:
Pot je označena s Knafeljčevimi planinskimi znaki
Začetek poti:
Kostanjeviška jama
Konec poti: Kičer 557 m in nazaj na izhodišče
Dolžina poti
: 6 km
Čas trajanja poti
: 2,5 ur
Težavnost:
lahka pot-strma

RUTENSKA KROŽNA POT

Pri nekdanjem kamnolomu parkiramo vozila. Zahtevna pot vodi nad igriščem v strmino, katera je na izpostavljenih mestih dobro zavarovana z jeklenicami in klini. Proti vrhu poti, je lep razgled na dolino doljnega Orehovca, ko pridemo do razcepa poti proti Polomu (Trdinova pot), zavijemo levo na gramozno cesto in takoj nato desno na kolovoz, kjer pridemo po označeni poti do Rdeče hiše. Vračamo se nazaj, nekaj časa po isti poti, nakar zavijemo desno, da pridemo do Aleksandrove koče in Lovskega bivaka. Prelep razgled na Kostanjevico z okolico, krakovskim gozdom, Krško Brežiškim poljem, ob lepem vremenu se vidijo tudi Kamniške Alpe z Triglavom. Pot nadaljujemo po gozdni vlaki, na križišču vlak, ena pot vodi na vrh Kičerja, druga levo pa nas vodi v dolino. Pot se strmo spušča do ceste, katero prečimo, pot nadaljujemo po stezi čez Drage(Reber), do vasi Orehovec. Pri samem sestopu v dolino pridemo do nekdanjega peskokopa in izvira pitne vode, od tu zavijemo levo po asfaltni cesti, odkoder se vidi nogometno igrišče z parkiranimi vozili. Pot je primerna tudi za razne kondicijske treninge ali samo pripravo za kasnejše pohode v visokogorje.

Višinska razlika: 448 m
Dodatno:
Pot je označena s Knafeljčevimi planinskimi znaki
Začetek poti:
Nogometno igrišče Orehovec
Konec poti: Izhodišče
Dolžina poti:
12 km
Čas trajanja poti:
3,5 ur
Težavnost:
Zahtevna pot

MOHOR – GRADNJE (Cvičkova pot)

Vsako leto poteka tradicionalen pohod med vinogradi, hrami, po vinskih goricah Kostanjevice na Krki in Podbočja. Začetek poti je v Zavodah, že na samem začetku ob zidanicah čaka prigrizek s pokušnjo cvička, pohod se nadaljuje proti cerkvi sv. Mohorja in Fortunata. Tu je razgledna točka na nekdanji samostan, Kostanjevico na Krki z njeno okolico, vidi se tudi na zasavsko hribovje, v lepem vremenu pa Kamniško Savinjske Alpe s Triglavom. Pohod se nadaljuje proti Črneči vasi, čez Črneški vrh. Spust se nadaljuje do potoka Sušica, običajno ni veliko vode. Kolovozna pot vodi do gorice Vinjar in naprej po strmi asfaltni cesti, na vrhu gorice se zavije levo v vas Gradnje, do gorice Blatnik. Čas za večji počitek, toplo malico, pijačo in na zdravje s cvičkom. Sledi povratek do Zavod, spust po gozdu v dolino potoka Sušica in Zavod, sama okolica je posajena z vinogradi znanih pridelovalcev dobre kapljice, ki pripravijo pogostitve.

Začetek poti: Zavode
Konec poti: izhodišče
Dolžina poti:
12 km
Čas trajanja poti:
4,5 ur
Težavnost:
Lahka pot

Dodatne informacije

Franc Štokar
Orehovec 4
8311, Kostanjevica na Krki
Telefon: +386 41 773 545, +386 7 41 773 545

POT ČESTITK

Pravljično pot vil Čestitk si lahko ogledate sami ali se pridružite organiziranemu ogledu z animatorjem in gradivom. Na organiziran ogled se lahko prijavite na naslov: Zavod Otok, Dobrava pri Kostanjevici 2, 8311 Kostanjevica na Krki, telefon +386 (0)40 657 015, www.zavod-otok.si , zavod.otok@gmail.com
S parkirišča Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki se nam odpre pogled na Gorjance.
Od tu se odpravimo na pot vil Čestitk. Prečkamo potok Obrh v smeri vasi Orehovec in takoj za mostičkom na naši desni strani opazimo prvo leseno usmerjevalno tablo Poti vil Čestitk. Na tabli so podani osnovni podatki o kulturnih in naravnih znamenitostih, ki si jih lahko v bližini ogledamo in GPS koordinate poti. Pot skozi vas Orehovec je markirana in nas usmerja v hrib, proti gozdnatemu pobočju Gorjancev. Na poti se nam odpirajo pogledi na Kostanjeviško dolino.
Pod seboj vidimo mogočen Krakovski gozd, okoliške hribe in edini naseljeni otok v Sloveniji , mesto Kostanjevico na Krki. Pot ima osnovo v bajki o vilah Čestitkah, ki so
pred davnimi časi živele v teh krajih. Ob pobočju hriba leži samostan, kjer so vile Čestitke ponoči pridno rušile, kar so domačini čez dan pridno zgradili. Bajko lahko
preberete na usmerjevalnih tablah. Pri drugi usmerjevalni tabli se lahko odpočijemo na klopeh in si ogledamo maketo čebeljega panja.
Konec našega izleta dosežemo na tlakovani polici pred podzemno jamo Čestitke.
Čaka nas še kratek del poti, pri lovski preži zavijemo desno v strmino, kjer se skrivajo kamniti osamelci in konec našega izleta dosežemo na tlakovani polici pred podzemno jamo Čestitke.
Ko se obrnemo nazaj, se pred nami pokažejo v vsej svoji veličastni podobi okamenele vile Čestitke.
Prepustimo se potI in domišljiji v čarobnem vilinskem svetu.

GPS koordinate

1. ZAČETNA TOČKA – GKY: 532542, GKX: 76724
2. V VASI OREHOVEC – GKY:532717, GKX: 75472
3. POČIVALIŠČE – GKY:533093, GKX:74750
4. PODEST POD JAMO ČESTITKE – GKY:533039, GKX:74511

Dolžina poti:
4 km
Dolžina izleta: približno 3 do 4 ure, odvisno od programa vodenja.
Zahtevnost: Pot Čestitk je srednje zahtevna, primerna je za otroke od 3 let naprej.
Smer: Gorjanci
Čas obiska: ob vsakem letnem času