Razstava ročnih del Iz babičine skrinje

Vrsto let se dogodkom ob dnevih kulturne dediščine pridružujemo tudi v Kostanjevici na Krki. V petek, 28. septembra, smo pripravili razstavo vezenin, ki je v organizaciji povezala Osnovno šolo Jožeta Gorjupa, Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci, občino Kostanjevica in kostanjeviško enoto Valvasorjeve knjižnice Krško. Kot že naslov pove, smo na razstavi pokazali izdelke, ki se v domovih prenašajo iz roda v rod. Vezenine, ki so nekoč visele nad štedilnikom ali nad posteljo, s spodbudnimi in poučnimi sporočili (Lepšega na svetu ni, če na sreči dom sloni; Če se dom tvoj prav blešči, mož tvoj rad doma sedi!; Sonce ne sije tako lepo, kakor materino oko; Žena kuhat zna, če mož za hrano da; Dobre jedi preganjajo skrbi, najlepša sreča je tam doma, kjer žena kuhat zna, …), prti, prtički za praznike, vezene brisače, preobleke za blazine, obešanke za glavnike in vžigalice … približno štirideset izdelkov iz zakladnice šestnajstih družin.
Otvoritev so polepšali učenci šole s predpremiero predstave o vilah Čestitkah, ki so jo pripravili pod mentorstvom Darje Janškovec, Martine Perašin in Lidije Stipanič. V predstavi so na odličen način vpletli bajko v vsakdan današnjega šolarja.
O razstavi in dediščini je spregovorila Anita Radkovič, univerzitetna diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja iz Mestnega muzeja Krško. Predvsem je poudarila, kako pomembno je, da se zavedamo dediščine, ki nas obkroža in jo znamo tudi varovati za prihodnost. Pohvalila je razstavo, ki naj bo spodbuda za še več delovanja v smeri ohranjanja takih izdelkov in znanj.
Razstavo so s pesmijo otvorile ljudske pevke Društva podeželskih žena Pod Gorjanci.
Bil je lep, nostalgičen večer, ki je prinesel tudi mnogo idej, kaj se lahko še v okolju stori, da se bo dragocena dediščina ohranila za potomce in širila obzorja v sedanjosti.